Tausta

perjantai 16. elokuuta 2013

Kivijalkakerroksen sekatavarakauppa

Niinpäs on vierähtänyt taas muutama kuukausi edellisestä postauksesta. Vihdoin on kuitenkin kuvia otettuna, joten nyt pääsen esittelemään muitakin mummulan uusia juttuja. Saunan jälkeen seuraavana on vuorossa myöskin mummulan kivijalkakerroksessa sijaitseva Aukustin sekatavarakauppa, sen vasemmalla puolella oleva varasto sekä oikealla puolella oleva kauppiaan hellahuone. Näiden esikuvana on äiti-Maijan kotona aikoinaan oikeastikin ollut kauppa, jota olemme pyrkineet mukailemaan 50-luvun hengessä. Aukustillakin on vastineensa tosielämässä, nimittäin äidin ukki August, joka meidän kauppiaamme tavoin oli elellyt jonkin aikaa Kanadassa ja palannut sieltä Suomeen myymälänhoitajaksi. Valokuvat Aukustin seinällä ovat nuoruusmuistoja Kanadan vuosilta, sen oikean Augustin jäämistöistä, ja matka-arkun olen tehnyt ukin Kanadasta tuomaa arkkua jäljitellen.

Kauppa ja hellahuone ovat olleet valmiina jo pitkään, mutta kauppaan on hankittu ja näperrelty uusia pakkauksia etenkin lyhyttavaraosastolle ja vähän elintarvikepuolellekin. Aukusti on saanut hellan yläpuolelle tulitikkuaskitelineen ja sitä myöten myös hellaan tulet, ja joitakin muitakin uusia pikkutavaroita hellahuoneelle on tullut. Varaston rakentelimme samoihin aikoihin saunan kanssa, ja sinne on myös keräilty kampetta vähän kerrassaan. Varasto toimii sekä kaupan varastona että mummun ja vaarin kellarina, joten siellä on yhtä sun toista tarpeellista öljykanistereista perunoihin ja hillopurnukoihin. Säkkejä aion vielä tehdä jossain vaiheessa, samoin ehkä muutaman puulaatikon lisää, mutta aika valmista alkaa olla jo.

Ja sitten niitä kuvia sen pidemmittä selostuksitta. Jos jokin yksityiskohta kiinnostaa, niin kysäise kommenteissa lisää!Huom! Kuvia pääsee zoomailemaan ja katsomaan maksimikoossa, kun avaa ne ensin kuvasta klikkaamalla selausnäkymään ja sitten klikkaa kuvaa hiiren oikealla näppäimellä ja valitsee Näytä kuva. Vanhempiin kuviin kaupasta ja kauppiaan hellahuoneesta voi tutustua Picasa-albumissamme täällä

10 kommenttia:

 1. Voi nää on niiin ihania...aikaisemmat kuvathan mut sai tähän minikoukkuun, vaikka en tolle tasolle ole yltänytkään, mutta eipä mun tervitsekaan...kaikille kerron mm Aukustin makkaroista, kun tulee kyse mineilystä...

  VastaaPoista
 2. Olen täällä suu ja silmät selällään. Aukustin kauppa on uskomaton, niin täydellisesti tehty ja ajateltu kaikki yksityiskohdat. Kauppa muistuttaa hyvin paljon lapsuuteni lähikauppaa, joka oli tosin vielä pienmpi, mutta tavarat ja kaupan muoto, ihan samanoloiset. Ostin sieltä usein "vanhanpiian karamelleja", joita oli myyntitiskillä lasipurkissa.
  Mistä ihmeestä olet löytänytkin nuo kaikki vanhat pakkaukset?

  VastaaPoista
 3. AAaaahhhhh, ihanaaaaaa....!!! Sekoan. Mäntysuovat, kas-kas-purkit, mehupullot, kaikki! Ihana. Haluan muuttua pieneksi ja päästä tuonne ostoksille.

  VastaaPoista
 4. Tämä on kuulunut yksiin suosikkeihini aina siitä asti, kun kauppaan ensi kerran tutustuin. Ja eihän tämä tee muuta kuin paranee vuosien ja ajan saatossa, niin on kuin vanha viini. Ja tuo varasto jatkaa sitä samaa aivan valloittavaa laatuaan - huuuookaisen. Voi ihanuus!

  VastaaPoista
 5. On kyllä viehättävä kauppa ja runsaasti tarviketta ja tavaraa. Minullakin on kauppamuisto mielessä ja odottaa toteuttamista. Tu sininen väri kuuluu siihen muistoon, mutta hyllyt eivät todellakaan olleet noin täysiä ;)

  VastaaPoista
 6. Onpas täällä jo ilahduttavan monta kommenttia, kiitos teille illan piristyksestä. :)

  Merja ihmetteli, että mistä kaikki pakkaukset ovat peräisin. Aika moni on omaa tekoa, saimme nimittäin E-liikkeen arkistosta cd:lle poltettuna vanhoja valokuvia, joista katsoin mallia pakkauksiin ja väsäsin niitä sitten kuvankäsittelyohjelmalla. Vanhat mainokset ovat myös peräisin näistä kuvista. Joitakin vanhoja pakkauksia meillä on ollut kotona, ja niitä on skannattu kauppaan. Lisäksi sopivia pakkauksia (uusiakin, jos vain tuote itsessään on vanha ja pakkaus riittävän saman oloinen) on haalittu esimerkiksi Facebookin Nukkekotikirppikseltä ja ihan rohkeasti vain pyytämällä jos jossakin on sopiva printti tai valokuvattava vanha tuotepakkaus näkynyt - kiitos kaikille avustaneille! :)

  VastaaPoista
 7. Mare: Meidän kaupassa hyllyjä täytettiin koko ajan! Jos tavaraa ei ollut varastossa, niin jäljellä olevat pakkaukset laitettiin hyllyn etureunaan niin että ainakin näytti siltä että hyllyt ovat täynnä. Äitini mielestä vajaat hyllyt antavat huonon vaikutelman. :) Sama periaate on tässäkin kaupassa. :D

  VastaaPoista
 8. Tämä vetää sanattomaksi. Aivan mielettömän ihana!!

  VastaaPoista
 9. Kyllä nuo vanhat pakkaukset ovat muistoja herättäviä, loistavasti olet onnistunut toteuttamaan vanhan kaupan tunnelman! Pienet yksityiskohdat tekevät selailusta aina uuden kokemuksen.

  VastaaPoista