Tausta

tiistai 30. syyskuuta 2008

Ryijykokeilua


Kokeilin ryijytekniikkaa pieneen tyynyyn. Kuviossa inspiraation lähteenä toimi Eliel Saarisen suunnittelema Ruusu-ryijy (tai ehkä pikemminkin mielikuva siitä...). Kankaana käytin kanavakangasta, jossa 11 lankaa/cm, ja lankana Venne Colcotonin 20/2-puuvillalankaa. Toimii ihan hyvin tässäkin.



Ihan kivaa puuhaa oli, ja nyt pääsee jatkojalostamaan ideoita kun on ensimmäinen kokeilu tehty ja tuntuma siitä, miten homma toimii. Seuraavaksi voi sitten ottaa työn alle ryijyt ja karvalankamatot... ;)


EDIT:

Koska kommenteista päätellen monen mieli tekisi kokeilla ryijyntekoa, mutta taitoa tai uskallusta puuttuu, tässä erittäin lyhyen oppimäärän ohje ryijyn tekoon. Ei ole kovin vaikeaa.

Tarvitaan tarpeeksi tukevaa kangasta alustaksi (pellavainen kanavakangas toimi hyvin), 3-5 mm:n levyinen kaitale vaikkapa piirtoheitinkalvoa tai napakkaa kartonkia, jonka ympärille langat kierretään ommellessa (minä käytin paremman puutteessa sukkapuikkoa mutta litteä kaitale on ommellessa helpompi), pienet sakset joilla syntyneet lenkit saa leikattua auki, pieni kanavaneula ja lankaa (esim. DMC-kirjontalankaa tai tuota Venneä, itselläni lanka oli kaksinkerroin jolloin joka nukassa oli 4 lankaa).

Kannattaa edetä vasemmalta oikealla jolloin neula kulkee aina yhden langan ali oikealta vasemmalle (vasenkätisillä toisin päin). Joka toisella kerralla lanka kulkee piston jälkeen ylös, eli muodostaa "solmun", joka toisen piston jälkeen alas kiertäen sen muovikaitaleen. Kun rivi on valmis, irrotetaan kaitale, ja alaspäin syntyneet lenkit leikataan auki jolloin niistä syntyy nukka. Kaitaleen leveys luonnollisesti vaikuttaa siihen, kuinka pitkä nukka on, nukkarivien etäisyys (korkeussuunnassa) toisistaan ja nukassa olevien lankojen lukumäärä taas siihen, kuinka tiheä ryijystä tulee. Oikeissa 1:1-ryijyissä nukan pituus vaihtelee yleensä 3 ja 5 cm:n välillä, eli mineissä voi pyrkiä suunnilleen kymmenesosaan siitä.



Ja sitten vaan testaamaan! Toivottavasti tästä oli jotain apua - lopun oppii harjoittelemalla. Lisävinkkiä voi käydä katsomassa esimerkiksi Vuorelman sivulta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti